Böcker, publikationer

Böcker och publikationer


”Att sätta gränser. Ett villkor för växande”

Utkom första gången 1997 med boken ”Att sätta gränser. Ett villkor för växande” på Natur & Kultur. Boken blev en försäljningssuccé och kom i en ny upplaga 2006. – Boken säljs fortfarande, numera som e-bok inom näthandeln.

Enstaka exemplar av den ”fysiska” boken från 2006 kan tillhandahållas genom författaren.


Boken finns också utgiven i Norge (”Å sette grenser – et vilkår for vekst”, NKS-forlaget, Oslo 2000, 2001) och i Danmark (”Voxne sætter grænser – en forudsattning för børns udvikling, Billesø & Baltzer, Værløse, 2000)


Du kan lyssna till en intervju med mig kring min bok och mina tankar med den. Gå till poden "Lära från lärda. En bok, en författare", avsnitt 80 "Att sätta gränser" från juli 2018 . Du finner poden på exvis Podcast (iPhone-app) eller Beyongpod (Android-app) eller direkt via länken

https://embed.acast.com/larafranlarda/attsattagransermedbengtgrandelius”Föräldrapraktika. En bok om det vardagliga”

En bok om det vardagliga livet med barn. Den utkom 2004 på ICA bokförlag. Boken gav en mängd tips och råd kring hur man bör tänka och förhålla sig till barn i olika konfliktfyllda situationer i vardagen. Den byggde på föräldrars frågeställningar i tiden. – Boken är tyvärr slutsåld och utgången.”Ditt barn. Hälsa, utveckling, sjukdomar, olycksfall. Bonniers barnläkarbok”

Tillsammans med professor emeritus Tor Lindberg medverkade jag som huvudredaktör och författare till Bonniers Barnläkarbok år 2004. I boken medverkar ett stort antal av Sveriges förnämsta specialister inom barnmedicin.

Boken har också utgivits på danska, ”Barnets sundhed og sygdomme – fra 0 till 18 år” (Lindhardt og Ringhof, 2007)”Vadå rättigheter? Om konflikter mellan barn och vuxna.”

Medförfattare i boken som Utbildningsradion, Sveriges Radio, gav ut 1999, en bok om tillämpningar av FN:s barnkonvention.”Love Boogie”

Medförfattare i en studiehandledning till filmen ”Love Boogie”, en film om kärlek, sex och relationer producerad av Barnens Rätt i Samhället (BRIS), Rädda Barnen och Skogfeldt film, 2001.”Föräldraboken”

Idéutformare samt redaktionsmedarbetare i ”Föräldraboken”, utgiven av Kommittén mot barnmisshandel/Socialdepartementet år 1999.

Den lilla boken utgavs även på lätt svenska och 8 invandrarspråk och delades ut gratis. Den finns numera att läsa på BRIS hemsida.

Bokens tema är hur man kan förhålla sig till barn – utan att slå.”Tonårsparlören”

Medverkar som psykologisk konsult och redaktionsmedarbetare i Tonårsparlören, den populära boken för tonårsföräldrar kring frågor om alkohol och droger. Den utgavs första gången av Alkoholkommittén, Socialdepartementet år 2002 och uppgraderas årligen och distribueras numera gratis hos Systembolaget genom IQ AB.


Jag har också under flera år medverkat i filminslag i Systembolagets web-kampanjer kring hur man bäst står emot tonåringars argumentation kring att föräldrar och storasyskon ska ”köpa ut” alkohol.Samtalsmetodik

Jag har också författat studiehäften kring Att sätta gränser och Samtalsmetodik i förskola och skola för Fortbildning AB, 1995, 1998